Wednesday, February 15, 2012

Most important sap Basis Interview Questions & Answers


1.     What is SAP R/3? R/3 stands for?
Ans: System Application and Products. R stands for real-time environment version 3.
2.     What is T_Code?
Ans: If we want to perform any operations that can be performed with T_Code. T_Code stands for a collection of dialog steps.
3.     What is the Instance?
Ans: It is group of R/3 services which are started and stopped together.
4.     What is the central instance?
Ans: Where the message server and dispatcher staying together that instance will be called as central instance.
5.     What is the Dialog instance?
Ans: If all work processes are dialog the it is called as a dialog instance.
6.     Architecture of SAP Instance, What Message Server and Dispatcher does?
Ans:
7.     What are the Message Server and Dispatcher?
Ans: Message Server can communicate all the dispatchers that are existing in a system. Dispatcher is used for receives the information from the Presentation server and dispatches to workproceses.
8.     What is the T_Code for checking the R/3 installation?
Ans: SICK or SM28.
9.     What is the T_Code to activate the objects after installation?
Ans: SGEN.
10. Can I script the starting and stopping of R/3?
Ans: Definitely. You can use the SAPSTART, SAPSRVKILL and SAPNTWAITFORHALT executables.

11. Where can I get a list of all transaction codes in SAP?
Ans: The following tables hold all SAP transactions:
Table TSTC stores all transaction codes and their respective ABAP program.
Table TSTCT stores the text (or description) for each transaction.
Table TSTCS has also documentation for all transaction. It is a copy of TSTCT.
Table TSTCP stores the possible parameters for each transaction.
12. Where can I get a list of all tables in SAP?
Ans: Table DD02L stores all tables in SAP.
13. What happens if I start a dialog instance but the database and SAP services are down on the central instance?
Ans: The SAP<SID>_xx and SAPOSCOL services will start. However, the work processes will end soon after being started. 
14. What happens if I start a dialog instance but only the database services are up on the central instance?
Ans: The SAP services will start and so will the work processes. However, because the message server is down on the central instance users will get the message “No logon possible (no hardware ID received by message server) when trying to log on. No user logins will work. The “Process List” in the SAP MMC will stay in yellow.
15. If using Single Sign-On, do the passwords in SAP and Windows have to match?
Ans: No. Only the user IDs must match for single-sign on to work. 
16. Can SAP be installed on FAT or FAT32 partitions?
Ans: No. SAP needs to be installed on NTFS partitions only.
17. What is SAP MMC good for?
Ans: The SAP MMC has multiple uses. Among them: starting/stopping instances and viewing/analyzing the developer traces (dev_disp, dev_ms, dev_w*).
18. After a new installation of R/3 Enterprise, the system has a temporary license. How long does this license last?
Ans: This temporary license lasts up to four weeks. After that, nobody can log into the system except SAP. Therefore, users must request a permanent license at the early stages of an installation.
19. How does an SAP instance read logs?
Ans: For every lock entry the pointer to the lock is maintained in a separate table.  All the instances look into this table to detect lock entries.
20. How do you use DPMON?
Ans: to Know dispatcher status & workprocess
21. What is the transaction to access the language utility?
Ans: Transaction SMLT takes you to the Language Transport Utility.
22. How can I see all the available icons in SAP?
Ans: Execute transaction BIBS and select Elements -> Icon Overview.
You can use the code that appears on the last column in order to put icons in system messages (SM02).

Reactions:

0 comments:

Post a Comment